U pitanju je zatvorena staklena vaza ili slična posuda u koju su posađene različite vrste biljki. Ove zatvorene bašte zahtevaju vrlo malo pažnje, i atraktivan su način da se biljke uklope u vaš dom ili kancelariju

Kako GCL terarijum funkcioniše?

Mikro ekosistem stvoren u terarijumu je minijaturna replika našeg prirodnog sveta koji nas okružuje i procesa koji se u njemu dešavaju. Životni ciklus u terarijumima se obavlja zbog prirodnog kretanja vode, kroz isparavanje, transpiraciju biljaka i kišu.

U staklenom okruženju vlaga isparava iz tla i sa lišća biljaka zbog toplote koju stvara dnevna svetlost. Zatim se ta Vlaga skuplja na staklu i stvara kondenzaciju koja svojim slivanjem niz zidove terarijuma i vraćanjem u tlo oponaša kišu, potrebnu za život svih živih bića u prirodi.

Zbog neprestanog kruženja vode, ovaj tip ekosistema je praktično samoodrživ, i ne zahteva preveliku negu i pažnju. Sasvim je dovoljno s vremena na vreme vizuelno proveriti stanje u terarijumu a biljke zalivati par puta godišnje, i samo tada otvarati posudu.

Istorijat

Priča o nastanku biljnog terarijuma prilično je zanimljiva, i sam ju je opisao u svojoj knjizi Natanijel Begšou Vord sada već davne 1842. godine, pronalazač ovog fenomena.

On je imao želju da posmatra transformaciju larve insekta u odraslu jedinku, pa je zajedno sa larvom u staklenu bocu položio i komad trave da bi napravio što prirodnije okruženje. Posle nekog vremena posmatranja shvatio je da će se zbog sunčeve svetlosti vlaga skupljati na vrhu posude, i kasnije padati na travu i dno posude, i tako stvarati kružno kretanje.

Ono što nije očekivao da će se desiti, jeste da se posle nekog vremena pojavila klica trave a onda i cvet paprati, upravo one biljke koje je pokušao da uzgaja u svojoj bašti. To mu je bilo dovoljno da biljkama pruži šansu da se dalje razvijaju, stavivši ih blizu prozora. Bez ikakve intervencije i navodnjavanja, biljke su nastavile da napreduju još pune četiri godine. Iz ovoga je osmislio dalje eksperimente i tako je rođena nauka i istraživanje o biljnim terarijumima.

Tokom viktorijanske ere i pretežno u Engleskoj, terarijumi su postali veoma popularni. Ali tokom decenija praksa je opadala i u poslednje vreme se malo oživela, ali nikada nisu dostigli svakodnevnu popularnost koju su postigli u vreme Varda.

Viktorijanski stil dizajna

Ovaj stil koji je stvorio Vard bio je veoma popularan u viktorijanskoj Engleskoj, sastojao se iz niza staklenih zidova uokvirenih zajedno sa metalom. Ovaj trend se prilično vratio tokom protekle decenije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *