S kugla

U ovom tekstu ćemo objasniti neke od osnovnih principa i stavki koje bi trebalo da znate kada je nega terarijuma u pitanju.

Osvetljenje

Kao što smo već nekoliko puta napomenuli, terarijumi zahtevaju veliku količinu svetlosti, ali ih ne treba izlagati direktnom suncu, da ne bi stvorili efekat saune. Treba pratiti promene godišnjih doba i shodno tome pomerati posude ako je potrebno. Ako svetlost dopire iz samo jednog pravca, povremeno rotiranje terarijuma učiniće rast biljaka uravnoteženim.

Zalivanje

Zalivanje terarijuma obično je lakše nego održavanje jedne saksije. Poenta je znati šta i kada treba raditi. Koristite filtriranu vodu koja je dehlorisana kako biste produžili životni vek terarijuma, i izbegli narušavanje ravnoteže bakterija. Mnogi koriste i destilovanu vodu, koja smanjuje i mineralne naslage.

Koliko treba zalivati terarijum?

Zdrav terarijum treba da ima vlažno zemljište, ali ne preterano. Neophodno je da korenje može da dobija vodu i hranljive materije, ali i da diše. Natopljena podloga može da dovede do truljenja korena što nikako ne želimo. Uvenuće u suvom tlu znači da je biljci potrena voda, ali ako se biljke povijaju u vlažnom tlu, to su signali truleži korena.

Vlažnost

Terarijumi stvaraju prirodno visoku vlažnost vazduha, tako da ekstremnu toplotu i svetlost treba izbegavati. Magljenje terarijuma nije preporučljivo, međutim ako vam je vizuelno atraktivno, kada magla prođe, treba otvoriti terarijum i dozvoliti dotok svežeg vazduha da se listovi osuše i izbegnu eventualni gljivični problemi.

Čišćenje

Redovno čistite staklo kako bi terarijum izgledao lepo i kako bi biljkama osigurali dotok svetlosti. Spolja se staklo može čistiti praktično bilo čime, ali na unutrašnjim stranama izbegavajte toksične materijale i sredstva. U slučaju stvaranja kamenca na unutrašnjim stranama, usled korišćenja gradske vode za zalivanje, kombinacijom 50%/50% vode i vinskog sirćeta, rešićete vaš problem.

Kako orezivati biljke u terarijumu?

Nega biljaka je jednostavna, jer rastu sporije u ograničenim uslovima, ali normalno je da zdrave biljke rastu. Njihovo rezanje je jedno od vaših glavnih zaduženja, da bi zadržali zdrav i atraktivan izgled. Biljke rastu različitim brzinama, i nećete ih nužno sve obrezivati zajedno. Obratite pažnju na to koliko svetlosti dobija svaka biljka. Listovi koji rastu tako da bi dodirnuli staklo, mogu privući kondenzaciju i skloniji su eventualnom problemu sa gljivicama. Uvek koristite sterilni alat i vodite računa u kojoj tački skraćujete biljku. Odsecanje vrhova ograničava veličinu, ali i podstiče bujniji rast, tako da se trudite da ih skraćujte u donjoj tački iz koje želite da započne novi rast.

Kozmetičko održavanje

Proces sušenja je neizbežan za neke delove biljaka. Uklonite opadajuće lišće i delove cveća. Organski otpad podstiče truljenje. Takođe je veoma bitno ukloniti bilo koju biljku koja počne da izgleda nezdravo. Time se sprečava širenje bolesti i skupljanje buđi koja može da napadne i druge biljke.

Koliko traju zatvoreni terarijumi?

Тerarijumi mogu da traju godinama. To ne znači da će iste biljke živeti u zatvorenom sistemu na neodređeno vreme,ali zdrav ekosistem može trajati dokle god se pravilno održava.

Ako i pored ovih informacija imate nedoumice ili pitanja vezana za održavanje ili bilo šta drugo, uvek nas možete kontaktirati putem našeg Instagram naloga ili preko kontakt forme, rado ćemo vam pomoći, i pokušati da odgovorimo na vaša pitanja.