Kao što smo već nekoliko puta naveli, terarijumi zahtevaju manje održavanja i pažnje od većine ostalih kućnih biljaka. Međutim, da bi zadržali zdravo okruženje za svoje biljke izbegavajte sledeće greške koji ljudi najčešće prave.

najcesce greske

Previše svelosti

Većina biljaka pogodnih za terarijume ne iziskuje preterano jaku svetlost. Ako se stave na direktno sunce ili izuzetno jaku svetlost, staklo terarijuma može stvoriti efekat lupe i spaliti biljke. Temperatura u terarijumu raste brže nego spolja, i može se stvoriti sauna pre nego što se setite da ga pomerite. Većina biljaka ne može da podnese ovu vrstu toplote, pa je najbolje da terarijume držite zaklonjene od direktne sunčeve svetlosti.

Premalo svetla

Iako previše svetlosti može da stvori probleme, većina biljaka traži bar malo svetlosti da bi preživelo. Ako je vaš terarijum zaklonjen i ne prima dovoljno indirektne svetlosti, koristite rasvetu ili lampe da obezbedite dodatnu svetlost ili postavite terarijum bliže prozoru koji prima indirektno svetlo.

Preblizu izvorima toplote

Toplota koju stvara radijator ili drugo grejno telo, može brzo da poveća temperaturu terarijuma i tako ubije biljke. Izbegavajte neposrednu blizinu izvora toplote.

Obrasle biljke

Ne dozvolite da biljke previše zarastu. Poželjno je da vidite i ostale dekorativne elemente terarijuma. Da bi biljke bile uredne, orežite ih ili skratite kada zarastu, počnu da dodiruju staklo i ,,napune“ terarijum.

Zanemarivanje uklanjanja uvenulih delova

Ako delovi biljke izgledaju bolesno, ili krenu da venu i ne napreduju više, odmah ih uklonite jer ti simptomi mogu da zaraze i ostale jedinke u terarijumu. Biljku možete ukloniti makazicama, pincetom, dugačkom kašikom, ne ometajući korenje drugih biljaka.

Prljavo staklo

S vremena na vreme očistite staklo terarijuma iznutra i spolja. Ako je staklo previše prljavo svetlost će teže dopirati do biljaka. Za unutrašnje brisanje koristite ubrus ili tufere, a za teško dostupne delove možete ubrus obaviti oko drške kuhinjskog pribora.

Previše vode

Jedna od najčešćih grešaka je prekomerno zalivanje. Jedan od načina da se to spreči je upotreba raspršivača umesto klasičnog zalivanja. Ako preterate sa vodom, višak vode upijte ubrusom i ostavite otvoren terarijum par sati dok voda ne ispari.

Uz pravilno održavanje i negu, terarijumi mogu trajati i po nekoliko godina, uz povremeno osvežavanje i orezivanje biljaka, jer time podstičete njihov rast i napredak. Odaberite vaš primerak u našem katalogu ili nas kontaktirajte putem Instagrama i kontakt forme.